Banken for lokale landbruksbedrifter

Banken for lokale landbruksbedrifter

Landbruket har vært en integrert del av Norges økonomi og kultur i århundrer. Jordbruk er en svært viktig del av distriktsnæringen, og til tross for tøffe og utfordrende tider har norske bønder klart å opprettholde en bærekraftig landbruksnæring.

Den norske landbruksnæringen

Det er ikke tvil om at landbruket spiller en betydelig rolle for nasjonaløkonomien vår, men sektoren er også viktig for en rekke andre samfunnsområder. Blant annet sysselsetter landbruket rundt 2% av den totale norske arbeidskraften, og bidrar til matsikkerhet, bygdeutvikling og miljøvern. For å nevne noe.

Likevel opplever stadig flere norske bønder i dag å stå overfor en rekke utfordringer i dagens samfunn. Det inkluderer både press fra jordvernpolitikken, klimaendringer, høye produksjonskostnader og økende konkurranse fra importerte matvarer. Den økende importen av billige matvarer gjør det utfordrende for norske bønder å konkurrere i markedet på grunn av høyere produksjonskostnader.

Derfor er det i dag, kanskje enn noen gang tidligere, svært viktig for den norske bonden å ha en god økonomisk støttespiller i ryggen. Det er her Sparebank 68° Nord kommer inn i bildet for deg som driver landbruksbedrift for deg som driver landbruk på den 68-breddegrad.

Bedriftsrådgiver: Thomas Linaker Svendsen.

Sør-Troms og Nordland

I Sør-Troms og Nordland står jordbruket sterkt.

- Landbruksnæringen er veldig viktig for lokalsamfunnene i regionen vår, og spesielt er distriktene avhengige av næringen. Også historisk sett ser vi at jordbruk har vært viktig for utviklingen av samfunnene.
I utgangspunktet fungerer vel landbruket som en sekundærnæring i dag.

Men som bank har vi likevel en bevisst tilnærming til landbruket hvor vi betrakter og behandler det som en primærnæring
, opplyser Thomas Linaker Svendsen. Han er bedriftsrådgiver i Sparebanken 68°Nord, og jobber mye med ulike type landbrukskunder i regionen.

Tilgjengelighet og nærhet

Som kunde i Sparebanken 68°Nord er du som landbruksbedrift i trygge hender. Nærhet og tilgjengelighet er nemlig to sentrale fokusområder som banken er svært opptatt av å levere på. Det handler både om å være tilgjengelig når kundene ønsker og søker kontakt, og samtidig følge opp den enkelte kunde. I den sammenheng er lokal og fysisk tilstedeværelse viktig.

- Kontorene våre er svært verdifulle for oss. De fungerer som et viktig møtestedet mellom oss og kundene våre, sier Linaker Svendsen. Han forteller at den fysiske tilstedeværelsen blir høyt verdsatt av mange. Spesielt med tanke på at flere og flere banker nå velger å gå over til kun digital tilstedeværelse.

Bedriftsrådgiveren forteller videre at rådgiverne i banken er opptatt av å møte kundene sine der de er - på deres plass, ansikt til ansikt og ofte i “vanlige klær”.

- Vi er helt avhengige av å møte bonden ute på feltet sitt, der han jobber og driver gårdsdriften sin. På denne måten får vi unik innsikt og forståelse av hvordan bonden driver sin virksomhet. Det legger grunnlaget for et godt samarbeid videre, og forholdet mellom oss blir styrket. Ikke minst skaper dette gjensidig respekt mellom begge parter, understreker bedriftsrådgiveren.

Landbruksavdelingen i Sparebanken 68°Nord har god kjennskap til de lokale landbruksnæringene i regionen. På de ulike kontorene finner du dyktige og kompetente rådgivere som alle har unik ekspertise på landbruket i deres respektive områder.

- Vår overordnede visjon er å skape mer verdi på lokalt nivå. Det betyr at vi ønsker å bidra til bedre lokalsamfunn for alle som bor og lever i de områdene hvor Sparebanken er lokalisert, opplyser Linaker Svendsen.

Sparebank 68° Nord har bedriftsrådgivere i Lofoten, Ofoten, Harstad og Vesterålen.

Utfordrende tider og en næring i endring

Bedriftsrådgiveren legger likevel ikke skjul på at det er krevende tider for mange bedrifter innen landbruksnæringen om dagen.

- Den urolige og uforutsigbare tiden vi står i påvirker også det lokale landbruket på mange måter. Vi ser at marginene blir lavere for mange som driver gårdsbruk i dag. I tillegg har det generelt sett blitt tøffere å drive med landbruk slik dagens marked ser ut.
Bøndene har langt flere ansvarsområder nå enn hva de hadde tidligere. Og vi ser en tendens til oppskaleringer rundt omkring
, utdyper han. Dette er typiske tendenser vi ser også utspiller seg på nasjonalt nivå.

I den sammenheng trekker bedriftsrådgiver Svendsen fram hvor viktig det er å ha riktig innstilling når man møter utfordringer.

- De virksomhetene som lykkes på sikt og kommer styrket gjennom tøffe tider, er de som tilpasser seg endringene som skjer og har klare framtidsutsikter. For å følge med i dagens utvikling, er det smart å forsøke å hele tiden være et eller to steg i forveien, råder han.

Linaker Svendsen forteller at de yngre bøndene ofte er veldig flinke til å tilpasse seg endringene.

- De er kreative, ser muligheter og alternative løsninger. Slik som, eksempelvis, å finne alternative inntektskilder dersom det er behov for det. Dette gjør at de til slutt kan sitte igjen med bedre marginer på bunnlinjen, utdyper Svendsen.

Som landbruksbedrift i Troms og Finnmark vil det være en stor fordel å ha en Lokalbank, med kjennskap til området ditt, som din økonomiske samarbeidspartner.
Som kunde hos Sparebanken 68° Nord kan du være sikker på at du alltid vil bli fulgt godt opp, både gjennom utfordrende tider og gode perioder.

Forsikringsrådgiver Bedrift og Landbruk: John Magne Vesterheim.

Noen av våre landbruksprodukter

Lån

Sparebank 68°Nord kan tilby deg som landbruksbedrift gode og trygge lån ut fra behovene du og din gårdsdrift har. Banken tilbyr et bredt spekter av ulike typer lån.
Det gjelder alt fra vanlige nedbetalingslån, annuitetslån og serielån - til tilpasset driftskreditt (lån som tar hensyn til svingninger i forhold til bedriftens likviditet).

- Når det gjelder betalingsløsningene våre, ser vi ofte at løpetiden gjenspeiler levetiden til driftenes bygg. Vårt råd i første omgang er å velge en lav nedbetalingstid slik at det er mulig å justere på lånet i tøffe perioder, sier Linaker Svendsen.

Forsikring

På forsikringssiden har Sparebanken 68°Nord også en rekke gode tilbud tilpasset landbruksbedrifter, og kan tilby alt av forsikringer du som bonde måtte trenge. Avtalene foregår gjennom et godt samarbeid med Frende forsikring, hvor vilkårene er svært gunstige.

- Som bank har vi et ansvar for å informere kundene våre tilstrekkelig om hva som bør og må forsikres innen landbruket. Når vi skal legge fram et tilbud, vurderer vi alltid gårdsdriftens helhet og forsøker selvfølgelig å dekke de behovene som kunden legger fram.
Vi er svært opptatt av å rådgi kunden på en grundig måte når det kommer til forsikringstilbud og -avtaler
, forteller bedriftsrådgiveren.

Noen viktige ting du som landbruksbedrift bør tenke på når du skal forsikre driften din er, blant annet, tekniske og driftsmessige utstyr på gården. Videre er det lurt å vurdere en forsikring som dekker naturskader.
Dette sikrer deg dersom miljømessige forhold skulle føre til uhell i driften. Linaker Svendsen råder også landbruksbedrifter om å forsikre bygg som står under oppføring, dersom du har et byggeprosjekt på gang. Slik sikrer du at byggeprosessen ikke stopper opp dersom noe uforutsett skulle oppstå underveis.

Personforsikring er en forsikring som ofte blir nedprioritert. Ikke glem at landbruksnæringen er en av bransjene med høyest skaderisiko. Derfor er det svært viktig å huske på å forsikre deg selv og familien. Det innebærer blant annet ulykkesforsikring, avbruddsforsikring og uføreforsikring.

- Bonden er jo selve nøkkelpersonen i en gårdsdrift! Derfor er helse- og livsforsikring kanskje en av de viktigste forsikringene du som driver med landbruk må huske på, avslutter Linaker Svendsen.

Fakta om Norsk Landbruk:

  • Per 2022 ble 5,3% av Norges areal brukt til jordbruk, med 37 682 registrerte gårdsbruk.
  • Den gjennomsnittlige inntekten per jordbruk lå på 236 000 kroner. Dette er faktisk en positiv utvikling fra det vi så ti år tidligere. Den gjennomsnittlige inntekten gikk nemlig opp med hele 53,2%.
  • Kilde: Statistisk Sentralbyrå.