Hvordan bruke pengene fra konfirmasjonen på best mulig måte?
Konfirmasjon er ikke bare en viktig milepæl for ungdommen, men også en tid hvor de unge ofte mottar en god sum penger i gave. En undersøkelse utført av Ipsos MMI avslørte at 70% av konfirmanter foretrekker kontanter i konvolutter foran faktiske materielle “gaver”.
Pengegavene fra familie og venner kan raskt vokse for konfirmanten, tallet på hva en gjennomsnittlig konfirmant får totalt sett varierer fra år til år, men det ligger vanligvis på mellom 40.000 - 50.000 kroner.
For mange konfirmanter - eller de “unge voksne” selv - kan dette være første gang de opplever å få en såpass stor sum med penger. Derfor kan det være lurt av deg/dere som foreldre å sette dere ned og ta en prat med konfirmanten i forkant, for å diskutere rundt hva som er den beste måten å få pengene til å vare på.
Når pengene brenner i lomma
Med slike store pengesummer kan fristelsen til å bruke alt på en gang være stor. Det er imidlertid viktig for konfirmanten å kunne motstå denne impulsiviteten, og heller tenke langsiktig smart med fremtiden i sikte. Selv om det kan være fristende å umiddelbart kjøpe den nyeste smarttelefonen, klær eller spill, viser erfaring at en mer gjennomtenkt tilnærming til disse pengene både kan gi større tilfredshet og langvarig nytte for de unge.
Det som kan være en fin løsning, er at konfirmanten får muligheten til å bruke en viss del av summen på noe han eller hun ønsker seg - for eksempel 10% av det totale beløpet. Mens det resterende beløpet kan bli satt av til sparing eller investeringer.
Smart sparing
Å plassere en del av konfirmasjonspengene på en sparekonto med god rente er et klokt første steg. Dette sikrer at pengene ikke bare forblir trygge, men også vokser over tid. For dem som er usikre på når de vil ha bruk for pengene, tilbyr en sparekonto fleksibilitet og en attraktiv rente uten krav om minsteinnskudd.
For dem som ser lengre fram i tid, og ikke tenker at pengene skal brukes de neste årene, kan det å investere i et aksjefond være en god ide. Dette alternativet bærer noe mer risiko enn en vanlig sparekonto, men kan selvsagt tilpasses hos banken. Vi hjelper dere med å finne riktig type fond tilpasset konfirmanten og med utgangspunkt i hvilken grad av risiko dere er komfortable med å ta.
Sett konkrete sparemål for sparingen
Dersom det er noe spesifikt konfirmanten sparer til, er det ofte lettere å motiveres til å spare pengene. Om det så er til en reise, en bil eller en “state of the art”- gaming PC. Mulighetene er mange når pengene brenner i lommen. Her vil konfirmasjonspengene være en betydelig bidragsyter til at sparemålene blir nådd.
Målrettet boligsparing
I dagens økonomi, hvor boligpriser stadig stiger og kravene til egenkapital blir strengere, er kanskje tidlig start på boligsparing viktigere enn noen gang. En tradisjonell sparekonto eller en BSU-konto (Boligsparing for ungdom) er gode alternativer for de unge som sikter mot å kjøpe sin første bolig. En BSU-konto er spesielt attraktiv på grunn av de gunstige rentevilkårene og skattefordelene, forutsatt at konfirmanten har en skattbar inntekt.
Merk: En BSU-konto er kun et godt alternativ dersom konfirmanten har en fast inntekt. Det er ikke så relevant å spare med denne ordningen hvis konfirmanten tjener mindre enn 81.000 kroner i året, fordi da får han eller hun ikke dratt nytte av skattefradraget.
Invester i noe som varer
Dersom ingen av konfirmasjonspengene skal spares, er det lurt å velge kjøp som holder på verdien over tid. Det kan være slik som en bunad, et musikkinstrument, et flott ur eller kunst. Slike kjøp representerer ikke bare en økonomisk verdi, men gir også glede og tilfredsstillelse.
Finn balansen
Konfirmasjonspenger kan hjelpe konfirmanten til å lære seg å ta gode økonomiske beslutninger tidlig. Hvis konfirmanten bruker litt av pengene nå og sparer resten for senere, vil pengene både gi glede nå og hjelpe til med økonomien i fremtiden. Om dere har spørsmål om hvordan pengesummen etter konfirmasjon kan brukes, ikke nøl med å ta kontakt med banken.
Avtal møte med våre rådgivere her